Ingredience:
-
1 ½ lžíce cukru krystal
-
50 ml vody
-
200 g jahod
-
šťáva z 1 pomeranče (asi 75 ml)
-
300 g jahodového jogurtu nebo jahodového tvarohu
Postup přípravy:
Do rendlíku nasypte cukr, nalijte vodu a svařte na hustší sirup. Nechte vychladnout. Jahody zbavte stopky, omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Rozmixujte ručním mixérem. Propasírujte přes cedník, abyste odstranili semínka. Jahodové pyré smíchejte s vychlazeným sirupem, přidejte pomerančovou šťávu a polovinou směsy naplňte 6 zmrzlinových tvořítek asi do třetiny. Zmrazte. Na ztuhlou hmotu nalijte vrstvu jogurtu nebo tvarohu (zhruba 2,5 cm) do druhé třetiny formy a dejte znovu zmrazit. Jakmile zmrzne i druhá vrstva, nalijte do formy zbylou jahodovou směs až po okraj a vsuňte do ní plochou špachtli. Zmrazte. Před podáváním vložte formičku na několik vteřin do horké vody, aby se zmrzlina uvolnila.