Ingredience:
Těsto:
-
500 g polohrubé mouky
-
1/8 l mléka
-
40 g cukru
-
50 g másla
-
1 žloutek
-
20 g droždí
-
sůl
Ostatní:
-
500 g švestek
-
mák a cukr na posypání
-
máslo na pokapání
Postup přípravy:
Z přísad vytvořte těsto jako na koláče. Na teplém místě nechejte 30 minut vykynout. Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte. Na pomoučeném válu těsto rozválejte na zhruba 1 cm vysoký plát a rádýlkem nakrájejte na čtverečky 8 x 8 cm. Do středu každého čtverečku dejte švestku a vydatně ji posypte mletým mákem smíchaným s cukrem. Pokapejte rozehřátým máslem. Okraje spojte tak, aby byla švestka celá zabalená. Plech vyložte pečícím papírem, vložte na něj šátečky a nechte kynout 30 minut. V polovině kynutí znovu potřete rozpuštěným máslem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 30 – 35 minut do zlatova.