Ovoce a zelenina do škol

Úvodní stránka » Rodiče » Recepty »

Švestkový rosol

Ingredience:

  • 2 kg švestek
  • 1 kg želírovacího cukru (poměr 2:1)
  • 7 skleniček po 100 ml

 

Postup přípravy:

Švestky omyjte, osušte, rozpulte, vypeckujte a ještě jednou překrojte. Do hrnce nalijte 500 ml studené vody, přidejte na čtvrtiny nakrájené švestky a přiveďte k varu. Přiklopené nechte pozvolna probublávat 45 minut, dokud se švestky úplně nerozvaří. Obsah hrnce by Vám měl připomínat hodně tmavě červené pyré. Rozvařené švestky propasírujte přes jemné síto tak, aby neprošel ani kousek slupky nebo vlákniny a vraťte zpátky do hrnce. Přidejte želírovací cukr a na mírném ohni míchejte do rozpuštění. Vařte za stálého míchání 25 minut, dokud nezískáte husté a tmavé ovocné pyré. Rosol se nesmí připalovat ke dnu hrnce. Hotový je ve chvíli, kdy vařečka zanechává na dně hrnce pár sekund patrnou cestičku. Ještě horkou směsí naplňte uzavíratelné skleničky, které se nesmí směrem k hrdlu zužovat, protože pak by nešel rosol vyklopit. Vydrží až 6 měsíců.

Náš tip: Švestkový rosol se hodí k sýrům, slaným sušenkám, ale i ke grilovanému masu.


 91 % 
(11)

  RSS kanál  Sdílet na Facebook  Sdílet na Twitter  Sdílet na Google+