Ingredience:
-
1celé kuře nebo kachna (1,5 kg)
-
100 ml olivového oleje
-
3 pomeranče
-
1 cibule
-
1 lžíce medu
-
5 lístků máty
-
sůl
-
mletý pepř
-
kuřecí vývar
Postup přípravy:
Kuře opláchněte, osušte a odstraňte nožky, konce křídel a biskupa. Máte-li drůbky, dejte si stranou játra a srdce. Kuře rozporcujte na menší díly. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Oloupejte pomeranče a rozdělte na dílky. Odstraňte bílou kůru a jadérka. Kůru z jednoho pomeranče dobře opláchněte a nadrobno nakrájejte. Do většího pekáče vložte kousky kuřete včetně vnitřností, přidejte cibuli a pomerančovou kůru. Zalijte olejem, osolte a opepřete. Pečte odkryté dohněda na 180 °C přibližně půl hodiny. Potom podlijte vývarem, přikryjte a duste přibližně 1 hodinu při 160 °C. Ke konci kuře opět odkryjte. Kousky masa vyjměte a nechte v teple. Zbylou šťávu přeceďte přes sítko do rendlíku. Přidejte med, nasekané lístky máty a dílky pomeranče. Povařte a horkou šťávou zalijte kuřecí maso.
Vhodná příloha: rýže, vařené nebo opečené brambory