Ingredience:
-
250 ml smetany ke šlehání
-
2 lžíce moučkového cukru
-
60 g opražených, nasekaných lískových oříšků
-
120 g pomerančové marmelády (můžete nahradit meruňkovou marmeládou)
-
3 hrušky
-
2 pomeranče
-
olivový olej (nejlépe ve spreji)
-
8 špejlí
Postup přípravy:
Ušlehejte smetanu s cukrem. Vsypte opražené, nasekané lískové oříšky, zakryjte a dejte chladit. Pomerančovou marmeládu prohřejte půl minuty v mikrovlnné troubě nastavené na výkon kolem 500 W tak, aby se roztekla. Hrušky omyjte, rozkrojte, zbavte jádřince a pokrájejte na plátky. Pomeranče oloupejte a nakrájejte na dílky. Hrušky a pomeranče napíchejte na špejle, potřete marmeládou a zastříkněte olivovým olejem ve spreji. Pokud nemáte olej ve spreji, nalijte olivový olej na pánev a rozetřete papírovým ubrouskem, abyste se tak zbavili přebytečného oleje. Špízy opečte z každé strany 2 – 3 minuty. Podávejte s oříškovou smetanou.