Ovoce a zelenina do škol

Úvodní stránka » O projektu » Doporučené produkty »

Doporučené produkty

Mezi doporučené produkty pro dodávky „Ovoce a zelenina do škol“ lze zahrnout následující: jablka, mandarinky, pomeranče, banány, hrušky, mrkve, ředkvičky, rajčata, hroznové víno, broskve, nektarinky, okurky, švestky, blumy, kedlubny, jahody, papriky, meruňky, kiwi, hrachové lusky, ananasy, grepy, pomela, ovocné nebo zeleninové saláty a ovocné nebo zeleninové 100% šťávy.

Obecné doporučení k výběru ovoce a zeleniny

Výběr zemědělských produktů nabízený ke konzumaci dětem by měl být v souladu s Výživovými doporučeními pro obyvatelstvo ČR vydanými Ministerstvem zdravotnictví ČR. To znamená, že by výběr čerstvého ovoce a zeleniny měl být co nejpestřejší, přičemž by měly být upřednostňovány druhy ovoce a zeleniny našeho klimatického pásma, nejlépe místní produkce. Případné zahrnutí exotického ovoce lze považovat za zpestření a rozšíření znalostí v rámci učebních osnov seznámením se s druhy ovoce jiných klimatických pásem, například v návaznosti na výuku přírodovědných a zeměpisných předmětů.

Způsobilé produkty

Způsobilé produkty jsou produkty, na které se podpora Evropské Unie v rámci tohoto projektu vztahuje, a které nejsou vyloučeny přílohou I¹ nařízení (ES) č. 288/2009, v souladu s procesním ustanovením čl. 103h písm. f) nařízení č. 1234/2007, a ve shodě s ustanovením čl. 152 odst. 1 Smlouvy, se s ohledem na zajištění vysoké ochrany zdraví, sezónnost, dostupnost produktu a problematiku životního prostředí, omezuje na následující produkty v souladu s článkem 1 odst. 1. písm. i) část IX přílohy I a f) část IX přílohy I nařízení č. 1234/2007 zejména však na:

  • Ovoce a zeleninu čerstvé a banány (celé nebo upravené krájením nebo strouháním) – min. 75 %
  • Přírodní ovocné a zeleninové šťávy a ovocné protlaky (neochucované a bez konzervantů) – max. 25%

poznámky:

¹) Seznam produktů vyloučených z projektu „Ovoce a zelenina do škol“:
Produkty obsahující: přidaný cukr, tuky, sůl a sladidla.



  RSS kanál  Sdílet na Facebook  Sdílet na Twitter  Sdílet na Google+