Ovoce a zelenina do škol

Úvodní stránka » Rodiče » Recepty »
ANANAS BANÁN BROSKEV GRAPEFRUIT HRÁCH HROZNOVÉ VÍNO HRUŠKA JABLKO JAHODA KEDLUBNA KIWI MANDARINKA MERUŇKA MRKEV NEKTARINKA OKURKA PAPRIKA POMELO POMERANČ RAJČE ŘEDKVIČKA ŠVESTKA Zobraz vše

Grilovaný ananas

Ingredience:
1 ananas 1 lžíce másla 50 g medu 2 lžíce citronové šťávy  
Postup přípravy:
Ananas omyjte, zbavte slupky, nakrájejte na maximálně 3 cm silné plátky. Rozehřejte máslo, přidejte med a citronovou šťávu a umíchejte hustou omáčku. Plátky ananasu položte na rošt a z každé strany ... více »

Kuře na ananasu a medu

Ingredience:
1 kuře 1 ananas 1 cibule 3 lžíce medu 3 lžíce oleje 1 lžička mleté papriky sůl olej do pekáče ananas na ozdobení  
Postup přípravy:
Dužinu ananasu rozdrťte nebo ji nasekejte najemno (přibližně 150 g, zbytek ananasu použijete na ozdobení). Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Obojí smíchejte v misce spolu s medem, olejem a ... více »

Plněný ananas

Ingredience:
1 ananas 4 kiwi 100 g kandovaných třešní  
Postup přípravy:
Ananas rozřízněte podélně a vyjměte dřeň tak, aby zůstala skořápka silná asi 2 cm. Dřeň nakrájejte na kostičky a dejte do mísy. Oloupejte kiwi, nakrájejte je na kostičky a přidejte k ananasu. Do mísy dále přidejte kandované třešně. Touto ... více »

Banán v alobalu

Ingredience:
1 banán 1 lžíce hnědého cukru 1 lžíce másla ½ lžičky skořice hliníková folie  
Postup přípravy:
Banán v slupce podélně nařízněte tak, abyste neprořízli i druhou stranu (řežte vždy tu vnitřní stranu). Výřez potřete máslem, posypte hnědým cukrem a skořicí. Takto upravený ... více »

Banánové muffinky

Ingredience:
250 g hladké mouky 125 g hnědého cukru 1 prášek do pečiva špetka soli 2 vejce 150 ml mléka 2 lžíce oleje 4 banány papírové pohárky na muffiny (pokud nemáte formu na muffiny)  
Postup přípravy:
Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience. V jiné míse rozmačkejte ... více »

Banánové placičky

Ingredience:
2 menší banány 1 vejce 130 ml polotučného mléka 120 g celozrnné mouky 1 kypřící prášek 1 lžíce cukru slunečnicový olej ke smažení cukr na posypání hotových placiček muškátový oříšek na posypání hotových placiček  
Postup ... více »

Kuřecí špíz s nektarinkami

Ingredience:
600 g kuřecích nebo krůtích prsou 4 nektarinky 200 ml bílého vína 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce balzamikového octa 2 lžíce medu 1 lžíce mleté skořice špetka mletého hřebíčku 1 snítka čerstvého tymiánu sůl mletý pepř  
Postup přípravy:
Očištěné maso ... více »

Plněné broskve

Ingredience:
malé balení krabích tyčinek 6 broskví velké jablko trochu majonézy bílý jogurt  
Postup přípravy:
Krabí tyčinky vyjměte z igelitových obalů, nechte rozmrznout a poté nakrájejte na kostičky. Jablko omyjte, zbavte jádřince, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Krabí tyčinky nakrájejte na ... více »

Sýrový koláč s broskvemi

Ingredience:
1 balení listového těsta 200 g sýru eidam 100 g sýru niva 250 ml smetany broskve 50 g vlašských ořechů nebo mandlí  
Postup přípravy:
Plech vyložte pečícím papírem a položte na něj vyválený plát listového těsta. Okraje trošku zvedněte nahoru, aby směs nevytekla. Nastrouhejte oba sýry na jemno a ... více »

Anglická marmeláda (hořkosladká)

Ingredience:
1 grep 1 pomeranč 1 jablko 500 g želírovacího cukru  
Postup přípravy:
Jablko a pomeranč omyjte. Pomeranč oloupejte. Grep důkladně vydrhněte (neloupejte). Vše rozdrťte v robotu na hrubou kaši. Směs přendejte do hrnce, přidejte želírovací cukr, povařte za stálého míchání nejméně 5 minut. Poté plňte do sklenic a ... více »

Grepové řezy

Ingredience:
Těsto:
5 vajec 280g cukru moučka 140 g tuku na pečení (Hera) + na vymaštění plechu 50 g mletých vlašských ořechů 160 g hrubé mouky + mouka na vysypání plechu ½ balíčku kypřícího prášku 1 grep Poleva:
250 g cukru moučka 2 lžíce grepové šťávy  
Postup ... více »

Teplé grepy

Ingredience:
2 grepy 4 lžičky cukru špetka mletého muškátového oříšku nebo zázvoru máslo  
Postup přípravy:
Rozkrojte grepy na půl, zbavte zrníček a dobře uvolněte od kůry. Cukr s muškátem nebo zázvorem nasypte na grepy. Ty pokryjte hoblinkami másla, dejte na plech a pečte v troubě na 175°C maximálně ... více »

Hrachové opečenky

Ingredience:
250 g hrachu 2 vejce 100 g strouhanky 100 g slaniny sůl mletý pepř 2 stroužky česneku 200 ml oleje 60 g hladké mouky  
Postup přípravy:
Slaninu nakrájejte na drobno a osmahněte. Ve výpeku ze slaniny prohřejte hrách, který pak umelte na masovém strojku nebo rozsekejte v robotu. Do husté hrachové hmoty přidejte vypečenou slaninu, vejce, ... více »

Hráškový salát s jogurtem

Ingredience:
3 šálky čerstvého hrášku 1cibule 1 šálek bílého jogurtu 1 šálek pokrájených rajčat 1/2 šálku jemně pokrájené cibule 1 lžíce citronové šťávy 1 lžíce nasekané pažitky 1 lžíce panenského olivového oleje 2 vejce ... více »

Zapečený hrášek s bramborem

Ingredience:
800 g brambor 50 g másla 350 g hrášku 4 vejce 2 dl mléka 100 g uzeného eidamu kmín mletý pepř sůl tuk na vymazání zapékací mísy strouhanka na vysypání zapékací mísy  
Postup přípravy:
Zapékací mísu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Brambory důkladně omyjte, ... více »

Hroznová focaccia

Ingredience:
500 g hroznového vína 100 g hrozinek 100 ml sladkého dezertního vína 150 ml vlažného mléka 1 sáček sušeného droždí (2 lžičky) 100 g cukru 300 g hladké mouky olivový olej špetka soli  
Postup přípravy:
Hrozinky nasypte do misky, přelijte vínem a nechte nasáknout. Droždí nasypte do trochy ... více »

Salát z hroznového vína

Ingredience:
200 g sýru ementál 400 g ledového salátu 100 g hroznového vína 4 lžíce panenského olivového oleje sůl pepř cukr vlašské ořechy na ozdobu  
Postup přípravy:
Nakrájejte sýr na kostky. Operte ledový salát, rozeberte na listy, osušte a natrhejte na sousta. Bobule vína otrhejte z hroznu, ... více »

Vepřové maso s jablky a hroznovým vínem

Ingredience:
800 g libového vepřového masa 400 g jablek 100 g hroznového vína 1 malá cibule hladká mouka 1 lžíce másla 2 lžíce olivového oleje hrnek zeleninového vývaru balzamikový ocet suché bílé víno sůl pepř  
Postup přípravy:
Maso nakrájejte na kostky a obalte v mouce. Cibuli ... více »

Hruškový nákyp

Ingredience:
8 krajíců bílého toastového chleba 250 ml mléka 100 g moučkového cukru se skořicí 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť) 600 g oloupaných hrušek 1 lžička másla nebo oleje a strouhanka na vymazání a vysypání formy  
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 ... více »

Špízy z hrušek a pomerančů

Ingredience:
250 ml smetany ke šlehání 2 lžíce moučkového cukru 60 g opražených, nasekaných lískových oříšků 120 g pomerančové marmelády (můžete nahradit meruňkovou marmeládou) 3 hrušky 2 pomeranče olivový olej (nejlépe ve spreji) 8 špejlí  
Postup přípravy:
Ušlehejte smetanu s ... více »

Zapečené toasty s hruškami

Ingredience:
8 plátků slaniny 200 g nivy 8 plátků tmavého toastového chleba 3 ks hrušek 3 lžíce vlašských ořechů na ozdobu  
Postup přípravy:
Hrušky podélně rozpulte, zbavte jádřinců, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Nivu nebo jiný sýr s modrou plísní nakrájejte na plátky. ... více »

Jablečné tousty

Ingredience: 1 velké jablko 8 plátků celozrnného toustového chleba 1 skořicový cukr 1 vanilkový cukr   Postup přípravy: Omyté jablko oloupejte, vykrojte jádřinec a najemno nastrouhejte do misky. Přidejte oba cukry. Vzniklou směsí natřete na jednu stranu chleba, druhým chlebem přiklopte a dejte péct v toustovači na přibližně 7 ... více »

Jablka v karamelu

Ingredience:
8 malých jablek (nejlépe Golden Delicious nebo Gala) 400 g třtinového cukru 200 ml vody + vařící voda na přelití jablek 8 ks bambusových špejlí pečící papír  
Postup přípravy:
Jablka odstopkujte a přelijte vařící vodou, abyste se zbavili voskového povlaku na povrchu, díky čemuž bude karamel ... více »

Jablkové pohankové lívanečky

Ingredience:
500 g pohankové mouky 300 ml sodovky 3 jablka 3 vejce olej med šlehačka na ozdobu jahody  
Postup přípravy:
Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Smíchejte mouku, sodovku, vejce s nastrouhanými jablky a vymíchejte hladké těsto. V menší silnostěnné pánvi nebo v lívanečníku rozehřejte olej a na ... více »

Plněná pečená jablka

Ingredience:
4 ks jablek 4 lžíce ovesných vloček 2 lžíce medu citronová šťáva 2 lžíce oloupaných mandlí nebo ořechů 1 hrst rozinek 1 hrst brusinek 1 hrst sušených meruněk voda Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 180 °C. Mandle (nebo ořechy) a meruňky nakrájejte ostrým nožem na malé kousky a v misce smíchejte ... více »

Domácí jahodová zmrzlina

Ingredience:
1 ½ lžíce cukru krystal 50 ml vody 200 g jahod šťáva z 1 pomeranče (asi 75 ml) 300 g jahodového jogurtu nebo jahodového tvarohu  
Postup přípravy:
Do rendlíku nasypte cukr, nalijte vodu a svařte na hustší sirup. Nechte vychladnout. Jahody zbavte stopky, omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Rozmixujte ručním mixérem. ... více »

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Ingredience:
Těsto:
250 g měkkého tvarohu 50 g hrubé mouky 50 g strouhanky 1 vejce sůl Náplň:
čerstvé jahody polovina cukru do každého knedlíku Na přelití knedlíků: rozpuštěné máslo nastrouhaný tvaroh moučkový cukr  
Postup přípravy:
Jahody zbavte stopky a omyjte. Tvaroh vložte do mísy, osolte, přidejte hrubou ... více »

Jahody se smetanou

Ingredience:
500 g jahod 250 ml smetany cukr  
Postup přípravy:
Jahody zbavte stopky, omyjte a v nachystané misce rozmačkejte vidličkou. Dle chuti přidejte cukr, zalijte smetanou a promíchejte.

Kedlubnové placičky

Ingredience:
250 g kedlubny 100 g šunky 100 ml smetany nebo mléka 3 vejce česnek sůl majoránka strouhanka na zahuštění  
Postup přípravy:
Kedlubnu nastrouhejte na hrubo, přidejte na drobno nakrájenou šunku a ostatní ingredience. Podle potřeby zahustěte strouhankou. Na konec vmíchejte sníh z bílků. Lžící tvořte na ... více »

Kedlubnové řízečky

Ingredience:
4 malé kedlubny 2 vejce 3 lžíce hladké mouky 100 g strouhanky  
Postup přípravy:
Kedlubny oloupejte a nakrájejte na plátky silné 1 cm. Ve vroucí osolené vodě je povařte asi 8 minut. Poté sceďte a nechte okapat. Kedlubnové plátky postupně obalujte v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažte ... více »

Zapečené kedlubny

Ingredience:
8-10 kedluben 300 g sýru eidam 400 ml smetany sůl pepř mletá sladká paprika chilli olej na vymazání  
Postup přípravy:
Odtrhněte listy z kedluben a vykrojte dřevnaté spodní části. Kedlubny oloupejte, nakrájejte na plátky silné maximálně 1 cm a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Sýr nastrouhejte na ... více »

Kiwi řezy

Ingredience:
6 větších kiwi tuk na vymazání plechu mouka na vysypání plechu Piškot:
4 žloutky 250 g cukru 10 lžic vlažné vody 10 lžic oleje ½ prášku do pečiva 250 g hladké mouky sníh ze 4 bílků Krém:
1 šlehačka s obsahem tuku 33% 1 bílý jogurt 1 vanilkový pudink Poleva:
½ l ... více »

Koktejl z kiwi

Ingredience:
4 kiwi + 1 kiwi na ozdobu 300 g sladkého jablka nebo melounu 2 limetky (může být i citron) snítka čerstvé máty led 2 lžičky skořice 4 lžíce medu  
Postup přípravy:
Ovoce rozmixujte, přidejte šťávu z limetek, kostky ledu, med, skořici a znovu rozmixujte. Nalijte do sklenic a ozdobte kolečkem kiwi a snítkou čerstvé máty.
více »

Krekrové jednohubky s kiwi

Ingredience:
1 balení slaných krekrů (sušenky Krit Canapé nebo Tuc) 1 balení Lučiny 2 lžíce mléka 1 kiwi  
Postup přípravy:
Lučinu s mlékem vymíchejte na jemnou pěnu. Oloupejte kiwi, nakrájejte ho na kostičky a přidejte ho do pěny, kterou naneste na krekr
více »

Jednohubky s česnekovou pomazánkou ozdobené mandarinkou

Ingredience:
4 celozrnné rohlíky nebo dalamánky 4 mandarinky 250 g měkkého tvarohu 100 g sýru eidam 2 lžíce mléka 2 stroužky česneku  
Postup přípravy:
V misce smíchejte tvaroh s mlékem, prolisujte česnek a přidejte najemno nastrouhaný eidam. Česnekovou pomazánku namažte na nakrájená kolečka celozrnných ... více »

Mandarinkový koláč

Ingredience:
4 až 5 neloupaných mandarinek bez pecek + 3 na ozdobu máslo na vymazání formy 6 vajec 130 g krupicového cukru 470 g mletých mandlí 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva  
Postup přípravy:
Omyté mandarinky vložte do hrnce a zalijte je studenou vodou, uveďte k varu a vařte dvě hodiny. Sceďte, a jakmile vychladnou, každou ... více »

Pribináčkové jednohubky

Ingredience:
1 balení máslových sušenek 2-3 velké Pribináčky 2-3 mandarinky  
Postup přípravy:
Na kolečka máslových sušenek naneste lžící Pribináček. Oloupejte mandarinky, rozdělte je na dílky a ozdobte jimi jednohubky.
více »

Meruňková bublanina

Ingredience:
4 vejce cukr krystal (váha 4 vajec; průměrná váha jednoho vejce je 50 g) hrubá mouka (váha 4 vajec) 4 lžíce horké vody 4 lžíce studené vody 1 lžíce másla 1 lžíce kakaa 500 g meruněk tuk na vymazání plechu strouhanka na vysypání plechu moučkový cukr na posypání  
Postup ... více »

Rýžový nákyp s meruňkami

Ingredience:
10 meruněk 3 vejce 200 ml smetany 2 pytlíky rýže ve varných sáčcích 5 lžic moučkového cukru 1 balíček vanilkového cukru špetka skořice 100 g másla tuk na vymazání  
Postup přípravy:
Rýži ve varných sáčcích připravte dle návodu. Jakmile je hotová, tak ji slijte a vysypte ji ze ... více »

Smažené meruňky

Ingredience:
½ kg meruněk 1 balíček vanilkového cukru moučkový cukr na posypání Těstíčko: ¼ l mléka 150 g polohrubé mouky 2 vejce špetka soli  
Postup přípravy:
Meruňky opláchněte, rozpulte a zbavte pecky. Poprašte je vanilkovým cukrem a obalte v těstíčku. Smažte do zlatova. Podávejte horké, ... více »

Čokoládové fondue

Ingredience:
Záleží jen na Vás, jaké ovoce preferujete. Můžete použít např.
banán, jablko, hruška, jahody, pomeranč, pomelo, mandarinky, hroznové víno, broskve, meruňky, kokos, …) čokoláda smetana  
Postup přípravy:
Ovoce omyjte, oloupejte a nakrájejte. V hrnečku nad kahanem (nebo ve vodní lázni) rozehřejte ... více »

Pečená zelenina

Ingredience:
1 lilek 2 cukety 1 oranžová paprika 1 červená paprika 3 rajčata česnek olivový olej bylinky (bazalka, provensálské) pepř sůl  
Postup přípravy:
Všechnu zeleninu omyjte. Lilek, cuketu a rajčata nakrájejte na plátky. Z paprik seřízněte vršek se stonkem, odstraňte semeník a rozpulte. Česnek oloupejte, prolisujte a ... více »

Vánoční pečený čaj

Ingredience:
1 kg ovoce (např. jablka, hrušky, pomeranče, ananas, švestky, jahody, maliny, borůvky, rybíz, …) 1 kg cukru krystal 2 dcl rumu 1 citron 1 lžíce skořice 7 nemletých hřebíčků 3 badyány  
Postup přípravy:
Ovoce nakrájejte na kousky a ve větší misce smíchejte s cukrem, rumem, na kousky nakrájeným citronem, ... více »

Mrkvová pomazánka

Ingredience:
500 g mrkve 1 cibule česnek rajský protlak hovězí vývar sůl kari bazalka  
Postup přípravy:
Mrkev očistěte a celou ji uvařte v hovězím vývaru. Jakmile je měkká, vyjměte ji z hrnce, rozmixujte v robotu a vytvořenou hmotu přendejte do misky. Na oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a poté přidejte prolisovaný česnek. ... více »

Mrkvové karbanátky

Ingredience:
500 g mrkve 2 – 3 vejce 5 lžic ovesných vloček 1 cibule strouhanka česnek majoránka mletý kmín sůl olej na smažení Postup přípravy:
Mrkev očistěte, nastrouhejte nahrubo a poduste v mírně osolené vodě. Vyklopte ji na sítko, aby odkapala zbytečná tekutina a nechte vychladnout. Cibuli nakrájejte nadrobno, prolisujte česnek (můžete ... více »

Mrkvové sušenky

Ingredience:
250 g hladké mouky 125 g másla 100 g na hrubo nastrouhaného eidamu 100 g nastrouhané mrkve  
Postup přípravy:
Všechny ingredience smíchejte a vypracujte v těsto. Vyválejte na tenkou placku přibližně 3 mm tenkou a vykrajujte jednoduché tvary. Pečte na160 °C.
více »

Lehký bramborový salát s okurkou

Ingredience:
1 kg brambor 1 salátová okurka (velká) 1 cibule 1 lžička soli pepř 250 g zakysané smetany 5 lžic panenského olivového oleje  
Postup přípravy:
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Okurku omyjte a nastrouhejte na struhadle na tenké plátky. Brambory smíchejte s okurkou, přidejte na kolečka nakrájenou ... více »

Okurka s dipem

Ingredience:
2 salátové okurky 250 g bílého jogurtu 1 lžíce majonézy 1 lžička cukru 2 stroužky česneku koření tzatziki  
Postup přípravy:
Okurky opláchněte, osušte a nakrájejte na 8 cm dlouhé a 1 cm široké kousky. Bílý jogurt smíchejte s majonézou, cukrem, prolisovaným česnekem a ... více »

Okurky s tuňákem

Ingredience:
2 salátové okurky (štíhlejší) 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě 40 g másla 2 lžičky rajčatového protlaku nebo kečupu 100 g majolky pepř sůl  
Postup přípravy:
Okurky oloupejte, rozpulte, vydlabejte vnitřek, rozkrájejte na 8 centimetrové kousky a dejte na 10 minut povařit v osolené vodě. ... více »

Pečené plněné papriky

Ingredience:
4 papriky 1 lžíce bílého vína 200 g balkánského sýru (velikost by měla odpovídat zhruba vnitřku paprik) sladká paprika mletá chilli sušená bazalka šťáva z ½ citronu olej sůl  
Postup přípravy:
Z paprik seřízněte vršek se stonkem a odstraňte semeník. Smíchejte ... více »

Sedlácké fondue

Ingredience:
1 kulatý pecen chleba nebo 4 střední bagety 450 g slaniny na plátky 200 g zakysané smetany 3 ks taveného sýra 1 červená paprika 1 zelená paprika pažitka pepř  
Postup přípravy:
Z pecnu nebo baget odkrojte vršek a vydlabejte střídku. Slaninu nakrájejte na drobno a osmahněte. Smíchejte zakysanou smetanu ... více »

Studené plněné papriky

Ingredience:
10 zelených paprik (tenkostěnných) 1 červená paprika 200 g čerstvého sýru (např. Lučina, cottage) 4 uvařená vajíčka na tvrdo 300 g šunky 300 g sýru niva 1 lžíce plnotučné hořčice pažitka pepř  
Postup přípravy:
Nastrouhejte vajíčka a nivu na drobno. Salám a papriku nakrájejte na drobno. Vajíčka, ... více »

Kuřecí kousky s pomelem

Ingredience:
800 g kuřecích prsou 1 pomelo 1 lžička kari koření 3 lžičky grilovacího koření 1 lžička bramborového škrobu (solamyl) olivový olej na smažení  
Postup přípravy:
Kuřecí maso očistěte, nakrájejte na kostičky, okořeňte grilovacím kořením a kari, promíchejte. Na rozpálenou pánev nalijte trochu oleje, ... více »

Pomelo v karamelovém sirupu

Ingredience:
pomelo 100 g tekutého medu 4 lžíce moučkového cukru 4 lžíce olivového oleje (může být i slunečnicový) vlašské ořechy na ozdobení  
Postup přípravy:
Pomelo omyjte, oloupejte, zbavte vnitřních slupek a dužinu rozdrolte na drobné části do mísy. Med ohřejte ve vodní lázni a zalijte jím pomelo. ... více »

Zapečená mléčná rýže s pomelem

Ingredience:
320 g zlatozrnné rýže sůl 600 ml mléka 60 g másla 4 žloutky 50 g moučkového cukru 200 g pomela 40 g krupicového cukru máslo a krupicový cukr na zapékací misky vlašské ořechy na ozdobení  
Postup přípravy:
Rýži několikrát propláchněte teplou vodou. Mléko se špetkou soli a 20 g ... více »

Dětský ovocný punč

Ingredience:
uvařený ovocný čaj jablečný džus 1 lžíce medu 1 pomeranč  
Postup přípravy:
Do uvařeného ovocného čaje přilijte jablečný džus, přidejte med, šťávu z jednoho pomeranče a znovu ohřejte. Do hrnečků naskládejte dužninu z vymačkaného pomeranče a zalijte ohřátým punčem.
více »

Kuře na pomerančích

Ingredience:
1celé kuře nebo kachna (1,5 kg) 100 ml olivového oleje 3 pomeranče 1 cibule 1 lžíce medu 5 lístků máty sůl mletý pepř kuřecí vývar  
Postup přípravy:
Kuře opláchněte, osušte a odstraňte nožky, konce křídel a biskupa. Máte-li drůbky, dejte si stranou játra a srdce. Kuře rozporcujte na menší ... více »

Pomerančové lodičky s želé

Ingredience:
4 pomeranče ½ l pomerančového džusu 2 plátky želatiny 16 trojúhelníčků z rýžového papíru 16 koktejlových párátek  
Postup přípravy:
Želatinu namočte do části džusu a nechte nabobtnat. Pomeranče opláchněte a rozřízněte napůl. Opatrně vyjměte dužinu a odstraňte z ní bílou slupku. ... více »

Salát z rajčat a mozarelly (caprese)

Ingredience:
500 g rajčat mozarella v sáčku s nálevem panenský olivový olej balzamikový ocet sůl pepř lístky bazalky  
Postup přípravy:
Rajčata a mozarellu nakrájejte na plátky. Střídavě je narovnejte na talíř a ozdobte lístky bazalky. Posolte, opepřete, zakápněte olivovým oleje. Můžete dochutit balzamikovým ... více »

Těstoviny s rajčaty

Ingredience:
250 g špaget 500 g rajčat 50 g parmezánu sůl olej na smažení bazalka na ozdobení  
Postup přípravy:
Těstoviny uvařte podle návodu v osolené vodě. Sceďte, prolijte studenou vodou a nechte okapat. Rajčata umyjte a nakrájejte na větší kostičky. Na pánvičku nalijte trochu oleje, rozpalte a nasypte rajčata, která míchejte, ... více »

Toasty s rajčaty (bruscheta)

Ingredience:
1 středně velký bílý chléb, bageta nebo ciabatta (pečivo může být i den staré) 4 velká rajčata 10 zelených nebo černých oliv 5 velkých stroužků česneku čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto (1-2 lžičky) sůl pepř olivový olej  
Postup přípravy:
Do mističky s olivovým olejem ... více »

Ředkvičkový chléb

Ingredience:
1 krajíc celozrnného chleba 6 ředkviček 100 g sýru Cottage sůl nasekaná pažitka  
Postup přípravy:
Ředkvičky nakrájejte a rozložte na chléb namazaný sýrem. Posypte solí a pažitkou.

Smaženice z ředkviček

Ingredience:
6 ředkviček 1 vejce špetka soli špetka pepře kmín olej na smažení  
Postup přípravy:
Ředkvičky dobře omyjte, nastrouhejte nahrubo a vložte na pánvičku s minimálním množstvím rozpáleného oleje. V hrnečku si vidličkou rozmixujte vajíčka  spolu s kmínem, pepřem a solí. Jakmile ředkvičky ... více »

Tvarohová pomazánka s ředkvičkami a nivou

Ingredience:
250 g měkkého tvarohu 5 lžic zakysané smetany 100 g nivy 1 svazek ředkviček pažitka  
Postup přípravy:
Ušlehejte tvaroh se smetanou, přidejte na jemno nastrouhanou nivu, na drobno nasekané ředkvičky a nasekanou pažitku. Vše promíchejte. 
více »

Pečené švestky

Ingredience:
500 g velkých švestek 70 g cukru 1 lžička mleté skořice šťáva z 1 citronu máslo na vymazání plechu šlehačka na ozdobu  
Postup přípravy:
Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte. Plech vymastěte máslem. Švestky narovnejte řeznou plochou nahoru těsně vedle sebe, pokapejte citronovou šťávou, ... více »

Rozpeky se švestkami

Ingredience:
Těsto:
500 g polohrubé mouky 1/8 l mléka 40 g cukru 50 g másla 1 žloutek 20 g droždí sůl Ostatní:
500 g švestek mák a cukr na posypání máslo na pokapání  
Postup přípravy:
Z přísad vytvořte těsto jako na koláče. Na teplém místě nechejte 30 minut vykynout. Švestky omyjte, ... více »

Švestkový rosol

Ingredience:
2 kg švestek 1 kg želírovacího cukru (poměr 2:1) 7 skleniček po 100 ml  
Postup přípravy:
Švestky omyjte, osušte, rozpulte, vypeckujte a ještě jednou překrojte. Do hrnce nalijte 500 ml studené vody, přidejte na čtvrtiny nakrájené švestky a přiveďte k varu. Přiklopené nechte pozvolna probublávat 45 minut, dokud se ... více »
  RSS kanál  Sdílet na Facebook  Sdílet na Twitter  Sdílet na Google+